Asbest is een veelvoorkomend materiaal dat in het verleden veel gebruikt werd in de bouw. Het was vooral populair vanwege zijn hittebestendigheid en sterkte. Echter, in de jaren '90 werd ontdekt dat asbest zeer schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Sindsdien is het gebruik ervan verboden. Maar wat zijn nu precies de gezondheidsrisico's van asbest in huis?

Wat is asbest?

Asbest is een natuurlijk mineraal dat voornamelijk bestaat uit kleine vezels. Het werd vaak gebruikt in gebouwen vanwege zijn isolerende en brandwerende eigenschappen. Het is te vinden in verschillende materialen zoals dakbedekking, isolatie, plafondplaten en vloerbedekking. Asbest is niet schadelijk zolang het in goede staat verkeert en de vezels niet vrijkomen. Maar zodra het materiaal beschadigd raakt of veroudert, kunnen de vezels vrijkomen en ingeademd worden.

Gezondheidsrisico's van asbest in huis

Het inademen van asbestvezels kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder asbestose, longkanker en mesothelioom. Deze ziektes kunnen zich pas jaren later openbaren, waardoor het gevaar van asbest vaak onderschat wordt. De vezels kunnen zich namelijk in de longen nestelen en daar schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn met asbest in huis en eventuele sanering asbest over te laten aan professionals.

Sanering asbest

Als er asbest in huis aanwezig is, is het verstandig om dit te laten saneren door een gecertificeerd bedrijf. Zij hebben de juiste kennis en materialen om de asbest op een veilige manier te verwijderen. Het is niet aan te raden om zelf aan de slag te gaan met het verwijderen van asbest, aangezien dit gevaarlijk kan zijn voor zowel jezelf als de omgeving. Bovendien is het verplicht om een asbestinventarisatie te laten uitvoeren voordat er gesaneerd kan worden.

Voorkom blootstelling aan asbest

De beste manier om gezondheidsrisico's van asbest in huis te voorkomen, is door blootstelling eraan te vermijden. Als je vermoedt dat er asbest aanwezig is in je huis, laat dit dan controleren door een specialist. Ook bij verbouwingen of renovaties is het belangrijk om te controleren of er asbest aanwezig is. Zorg er daarnaast voor dat je geen beschadigingen aan asbesthoudende materialen maakt en laat deze altijd verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

Al met al is het duidelijk dat asbest een gevaarlijk materiaal is dat niet onderschat mag worden. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en eventuele sanering asbest over te laten aan professionals zoals bijvoorbeeld www.a-s-e.nl. Voorkom blootstelling aan asbest en zorg voor een veilige leefomgeving voor jezelf en je gezin.